Inden du vælger at få indlæg

Man skal gøre op med sig selv om man vil gå med indlæg eller ikke. Ofte får vi stillet  spørgsmålet ” Når nu mine fødder får det bedre, kan jeg vel godt gå med høje hæle engang imellem ?” Nej det kan du ikke, det er som den smertetilstand du får i en tennisalbue , hvis albuen bliver belastet påny vil tilstanden med smerter vende tilbage, nøjagtig sker det samme i fødderne, smerterne vender tilbage .

Det er også nødvendigt at vælge en sko, som SIDDER TIL foden, da indlægget skal svøbe sig om foden, for at virke bedst. Ydersålen skal være felksibel, så gangafviklingen  bliver optimal, der er også tilfælde hvor det er bedst med en stivere ydersål, så man ruller hen over foden…lidt en gængeeffekt.

Hypermobile led, her er det godt med indlæg.

Har du spinkle knogler, og vejer en del mere end godt er kan det være med godt resultat at tabe sig en del, måske undgår du helt indlæg.

Hvilket indlæg skal vælges?

De fleste mennesker får med alderen en forfodsplatfod, nedsunken forfod. Som kan være kommet af øget vægt i kortere eller længere tid. Ens arbejde har også indflydelse på fodproblemer, går de meget på hårde gulve?  Er du f.eks håndværker med sikkerhedssko og går meget på stiger ?,her ses ofte problemer med ryg, lænd ,hofter, knæ og fødder.

Forfoden , tværbuen tværs over foden synker…Hvilket kan medføre smerter, træthedsfornemmelse i fødderne Ligtorne og hammertæer. Tæernes led kan blive stive (rigide) så de ikke kan rettes ud igen.

Derfor er fodøvelser ekstrem vigtigt at gøre. Idag træner vi som aldrig før, men HUSK FØDDERNE.

Hos diabetikkere ses som regel to fejlstillinger, Cavus (hulfod). Forfoden ligner en ”vugge”, når man ser den oppefra, senerne  ovenpå foden bliver stramme. En diabetiker kan have neuropati, (det som fodterapeuter måler ved fodstatus en gang årligt). Følesansen kan være nedsat eller ophørt, og derfor skal man ses efter nedenunder fødderne mindst en gang om ugen. Ophelingen hos en diabetiker kan være nedsat, så derfor vigtigt at undgå sår.

Et indlæg ikke bare et indlæg. En hulfod skal have en anden slags indlæg end platfod. Et præfabrikeret indlæg kan i enkelte tilfælde være nok.

Platfod

En medfødt platfod eller en platfod kan være kommet af helt andre lidelser som er opstået i kroppen. Lidelser som gør, at ens gangafvikling ændrer sig fra det normale. Hypermobile led, hvor man får vredet foden i yderposition. Navicularedrop, en overbelastning af foden så knoglen, os naviculare skrider, Nervelidelser,  for kort akkillesene, som strækker underfodens muskellag. Knogledbrud.

En platfod kan være rigid eller fleksibel, og behandles forskelligt.

Børneplatfod; andre problemer hos børn

Vi kender de små bløde babyfødder, fedtpuderne under børnenes fødder forsvinder i takt med de vokser. Oplever man ens barn bliver trætte i fødderne i voksealderen, er det en god ide at bede barnet om at stå på tæer, vender hælene indad er foden fleksibel. Er den ikke fleksibel vil det være hensigtsmæssigt med et par indlæg .

Oplever du dit barn ikke kan sidde i skræddestilling, kaldes lidelsen for INTOOING, som er en fremaddrejning af lårbensknoglen, som oftest ses hos drenge. Her kan din læge komme ind i billedet.

Der er også en tilstand som er hyppig, vækstzonen ”Apofysits Calcanae ” smerter i hælen vises ved aktive børn. Et aflastende indlæg, vil i en periode afhjælpe.

Osgaard-slatter knæ er en lidelse for teenagere, hvor der er en blødhed på bagsiden af knæet, og her er det vigtigt at holde sig i ro et stykke tid, evt. aflaste dit knæ med et indlæg som holder din fod i korrekt stilling som muligt. Et slatterknæ kan vare til op midt i tyverne

Hælspore

Smerter i hælen, kan skyldes betændelse i senen efter overbelastning, overvægt. Der kan komme et lille knoglefremspring , og det føles som jag under hælen. Dette kan afhjælpes med et par indlæg med god hælskål, så hælpuden fikseres og aflaster din hæl for yderligere tryk. Sporttape kan hjælpe, hvor man igen fiksrerer hælen ( Se på You Tube, hvorledes du  sætter sportstape på).

Tilstanden hælspore, forveksles ofte med tilstanden facisitis plantaris  senen under foden bliver inflamatorisk  ( betændt ) ved overbelastning.

Er du hælgænger og går meget på hårde gulve kan det ofte give en hælspore.

Forskellen mellem infektion og inflamation

Inflamation er en betændelsestilstand uden pus, som kommer af overbelastning og kan ikke behandles med antibiotika

Infektion er en betændelse, der skyldes bakterier og behandles med antibiotika.

Virus kan ikke behandles med antibiotika